De winter komt eraan
De koudere maanden breken aan, de temperatuur zakt en de verwarming of kachel wordt weer aangestoken. Toch brengen de wintermaanden niet alleen feestdagen met zich mee, ook liggen er gevaren op de loer voor je eigen huis. Vastgoedontwikkelaar Joshua Camera vertelt hoe je je huis winterklaar kan maken.
Mogelijke problemen
Nu de kans op regen elke dag aanwezig is, is de kans op lekkages ook groter. Een lekkage wordt vaak veroorzaakt doordat dakpannen niet meer goed op het dak liggen, deze kunnen verschoven zijn, of door beschadigde dakpannen. Het is altijd aan te raden om voor de wintermaanden het dak te laten controleren of om dit zelf te doen. Zo verklein je de kans op nare lekkages.
Een ander bekend fenomeen zijn de grote spinnen en de insecten die je in het huis kan tegenkomen. Deze dieren zoeken zelf ook een plek om te schuilen voor de kou, dit doen zij vaak in aanwezige scheuren en naden in de gevels van huizen. Naast insecten kan er ook water in de scheuren komen wat voor schade kan zorgen.
Inbrekers slaan vaak hun slag tijdens de donkere dagen in de winter, de kans dat ze gezien worden is een stuk kleiner namelijk. Om de inbrekers buiten te houden is het van belang om een goede beveiliging te hebben, dit kan een alarminstallatie of camera zijn. Daarbij schrikt het ook af wanneer er nog een lamp brandt.
Winterklusjes
Voorkom om in de kou te zitten door je cv-ketel goed winterklaar te maken. Het advies is om de waterdruk te controleren, deze hoort tussen de 1,5 bar en 2,0 bar. Mocht dat niet helpen, dan is het handig om de radiatoren te ontluchten. Om mogelijke CO2-gas te voorkomen is het dringende advies altijd om ook een CO2-melder op te hangen, zo voorkom je een mogelijke koolstofmonodioxide vergiftiging.
De oudere huizen hebben vaak een mooie, grote open-haard. Heerlijk om de wintermaanden door te komen met brandend hout erin. Toch zijn open-haarden een groot risico, om zeker te zijn dat de schoorsteen zelf niet verstopt is en de rook goed door kan laten gaan, is het belangrijk om de schoorsteen elk jaar schoon te laten vegen.
Een handige klus om in de wintermaanden te doen is het schilderwerk binnenshuis. In de zomermaanden komt men daar vaak niet aan toe vanwege de buitenactiviteiten, echter is het een uitgelezen kans om in de wintermaanden mogelijk achterstallig schilderwerk verder op te pakken.
Als laatste is het erg belangrijk om ook in de wintermaanden het huis voldoende te ventileren, een luchtvochtigheid van 40 – 60% is het ideaalst.