Groningen: Gezondste stad van Nederland
Recent is Groningen uitgeroepen tot de gezondste stad van Nederland, naar aanleiding van een onderzoek van Arcadis. Joshua Camera geeft zijn visie betreft het resultaat.
Kenmerken
Arcadis heeft 20 steden met elkaar vergelijken op basis van de kenmerken die het RIVM heeft vastgesteld voor gezonde steden. De kenmerken bestaan uit voldoende buitenruimte, de luchtkwaliteit, veiligheid, hygiëne, mobiliteit, hoeveelheid groen en de recreatiemogelijkheden.
Een van de belangrijke criteria is dat auto’s uit de binnenstad verweerd zijn. Groningen is met uitstek dan ook de stad waar de bewoners het vaakst de fiets pakken. De gemeente speelt hier ook een grote rol in, zo wil de gemeente de mensen nog meer verleiden om de fiets te pakken door speciale fietssnelpaden aan te leggen en het herinrichten van wagen. Met al deze plannen zal de auto ondergeschikt gaan worden aan de fiets.
Mede doordat er een groot buitengebied is rondom Groningen, is de luchtkwaliteit ook erg goed. Er is namelijk weinig industrie in en rondom Groningen, daarbij is Groningen ook minder bevolkt als bijvoorbeeld de Randstad.
Gezondheid
Daarbij is Groningen al decennialang bezig met de gezondheid van de bevolking. In 1777 sprak medicus Wouter van Doeveren zich al uit over de gunstige gesteldheid van Groningen. Ondanks dat de bewoners er toen al druk mee bezig waren, werd de stad ook geteisterd door pest-, pokken- en cholera-pandemieën. Groningen bracht mede daardoor in 1872 het ‘Handboek der Openbare Gezondheidsregeling’. Tegenwoordig heeft Groningen ene ‘Healthy Ageing Visie’, een van de doelen van Groningen is om in 2025 energieneutraal te zijn.
Maar wat wordt er eigenlijk bedoelt met een ‘Gezonde Stad’? Het antwoord is samen te vatten in een zin: “Een stad die voortdurend die fysieke en sociale omgevingen creëert en verbetert en die gemeenschapsbronnen uitbreidt waardoor mensen elkaar wederzijds kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van alle functies van het leven en het ontwikkelen van hun maximale potentieel.” – J. Broon, hoofdadviesgroep Landschapsarchitectuur en Groene Stad, Arcadis.
Benieuwd naar het gehele onderzoek? Dat kan je hier lezen.