Groningen zakt
Dinsdag 8 september publiceerde het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica een interactieve kaart waarop de daling voor heel Nederland inzichtelijk is. De daling in Groningen en Drenthe wordt voornamelijk veroorzaakt door de gaswinning en veengronden. Wat houdt dit precies in? Vastgoedontwikkelaar Joshua Camera legt het je graag uit:
Veengronden
Groningen en Drenthe zijn gebouwd op veengronden. De veengrond bestaat voor meer dan de helft uit veenachtig materiaal, wat is opgebouwd door afgestorven planten in moerassen. Deze planten zijn bewaard onder natte, zuurstofarme omstandigheden. Vroeger gebruikte men gedroogd veen vaak als een brandstof, tegenwoordig grazen de koeien op de weidegebieden met veen als ondergrond.
Waarom veroorzaakt veen dan verzakkingen? Veen is natuurlijk opgebouwd uit voornamelijk organisch materiaal, ook dit materiaal zal een keer verteren. Bij het bouwen van woningen wordt altijd het grondwaterpeil verlaagd, er wordt dan water onttrokken aan de grond. Voor een veengrond betekent het dat het zijn stabiliteit verliest, er komt meer zuurstof in de grond wat het verteer-proces versnelt met als gevolg een mogelijke verzakking.
Door een drainagesysteem kan de verzakking tegengegaan worden, de bodem wordt dan natgehouden met oppervlaktewater. Een andere optie is om het grondwaterpeil juist weer te verhogen, zo komt er minder zuurstof in de veengrond.
Gaswinning
Een andere oorzaak van de verzakkingen is de gaswinning in Groningen. Sinds 1963 is er in Groningen al een gaswinning, een paar jaar later begonnen de eerste verzakkingen te komen. Door de gaswinning, 3 kilometer onder de grond, verliest de zandsteenlaag zijn tegendruk om de grondlagen daarboven nog te kunnen dragen. De zandsteenlaag krijgt dan zo’n grote druk van bovenaf, dat het inzakt met als gevolg dat de bovenlaag mee zakt.
Volgens de commissie Bodemdaling is er schade aan huizen door de verzakking onmogelijk, de daling zal zo geleidelijk gaan dat je er zelf geen erg in hebt dat het daalt. Benieuwd hoeveel de grond in jouw omgeving daalt? De kaart kan je hier bekijken!