Het nieuwste label – Funderingslabel
Nu iedere huizenbezitter gewend is aan het energielabel, zal er vanaf 2021 een nieuw label komen: Funderingslabel. Wat is het funderingslabel precies? En wellicht belangrijker, waarom komt dit label er? Vastgoedontwikkelaar Joshua Camera legt het haarfijn uit.
Wat is het?
Vanaf 2021 krijgen taxateurs er een extra taak bij, zij dienen bij de taxatie ook te onderzoeken wat de staat van de fundering is en het risico dat het verslechterd. Zo zal er gekeken worden naar de grondwaterstand, de soort bodem en de staat van de fundering. Net zoals bij een energielabel zal het funderingslabel geschaald worden in verschillende categorieën van een A tot en met een E.
Het funderingslabel is in het leven geroepen om de mogelijke schade inzichtelijk te krijgen bij onder andere de verkoop van het huis. Toekomstige kopers krijgen, door het funderingslabel, meer inzicht in de staat van de fundering en welk risico dit met de koop meebrengt.
Mogelijke gevolgen
Dit is daarentegen minder leuk nieuws voor de toekomstige verkopers. Zo zal een toekomstige koper de mogelijke kosten van het vervangen van de fundering van de verkoopprijs af willen krijgen. Terwijl het een indicatie is, het funderingslabel is tenslotte niet bindend of prijsbepalend.
Wanneer de fundering wel vervangen dient te worden, zal er pas een prijs bekend zijn nadat het duidelijk is welke maatregelen en werkzaamheden noodzakelijk zijn. Dit zal door verschillende partijen / deskundigen dan onderzocht worden.
Het funderingslabel wordt bepaald door de pandgegevens en de ondergrond van waar het huis op staat. Deze gegevens worden vergeleken met de grondwaterstand en zo zal er samen een label gegeven kunnen worden. Het label A staat, uiteraard, voor het minste risico, het label E voor de meeste risico op verzakkingen.
Wanneer je je huis gaat verkoper, zal je het funderingslabel zelf, als verkoper, niet hoeven aan te vragen in tegenstelling tot het energielabel. Voor de koper is het wel goed om te weten, indien er een groter risico is, dat het waterschap, gemeentes en of de verzekeraar niks vergoedt aan mogelijke schadeposten.
Natuurlijk is het ook per gebied bepalend of de huizen daar een risico lopen of niet. Nederland telt de volgende risicogebieden betreft mogelijke funderingsproblemen:
– Noorden en westen van het land,
– riviergebieden,
– vooroorlogse woningen
Wil je graag meer inzicht hoe je huis gefundeerd is, dan kan je bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente de oorspronkelijke bouwtekeningen van het huis opvragen.