Huurprijzen blijven stijgen in de vrije sector
De woningen in de sociale sector nemen nog steeds fors af, er is besloten om vanaf 1 mei 2022 de WOZ-waarde van een woning minder zwaar mee te laten tellen in de huurprijs die een verhuurder mag vragen voor zijn woning.
Voor mensen met een laag inkomen is een huurwoning zoeken steeds moeilijker, er worden niet alleen minder sociale huurwoningen aangeboden ook woningcorporaties hebben een beperkter aanbod in de sociale huursector. Door de jaarlijkse huurverhoging en de huurverhoging op het moment dat een woning vrij komt verdwijnen er veel sociale huurwoningen onder de liberale grens, dat betekent ook dat de woningen die wel onder de liberale grens blijven steeds minder goed betaalbaar zijn voor de mensen met een lager inkomen. Zo heeft ieder laaginkomen recht op huurtoeslag maar toch blijft er altijd een deel van de huurprijs die zelf betaald moet worden, een huishouden betaald altijd de basishuur zelf het gedeelte dat tussen de basishuur en aftoppingsgrens valt is huurtoeslag mogelijk hoe hoger de huur hoe meer een huurder zelf moet betalen.
5 jaar wachten op een woning is heel normaal.
Door de stijgende huurprijzen zijn mensen met een laag inkomen steeds meer aangewezen op het beperkte aanbod van de woningcorporaties, maar ook dit aandeel daalt van 29,3% naar 27,2% volgens de Autoriteit Woningcorporaties. De wacht tijden nemen vlot toe voor het aanmelden voor een betaalbare sociale huurwoning in de randstad kan dit al op lopen tot een inschrijving van 7 of meer jaar, als je kijkt naar de daling van sociale corporatiewoningen daalde deze van meer dan 210.000 woningen in 2015 tot minder dan 180.000 in 2020. De woningen waar mensen met een inkomen dat recht heeft op huurtoeslag daalde zelfs tot onder de 140.000 de enorme wachttijden zijn dan ook makkelijk te verklaren.
Sociale huurwoning bij particulieren.
Ook neemt het aantal sociale huurwoningen bij particulieren steeds verder af, door dat de afgelopen jaren de WOZ-waarde mee werd genomen in de huurprijs bepaling kwamen al veel woningen boven de liberalisatiegrens uit. Toch is dit niet bij elke particulier in de woningsector zo, zo heeft projectontwikkelaar Joshua Camera op diversen plekken in Nederland complexen staan waarbij de woningen onder de sociale huur grens vallen. Bij projectontwikkelaars als Joshua Camera gelden geen wachtrijen van 5 jaar en maakt iedereen kans op een betaalbare woning, als je ziet dat het woningaandeel van de woningcorporaties zakt in de sociale huursector segment is het fijn dat projectontwikkelaars als Joshua Camera de woningmarkt toch voorziet van betaalbare woningen met recht op huurtoeslag.