Monumenten
Projectontwikkelaar Joshua Camera is in het bezig van enkele monumentale projecten in de stad Groningen. Maar wanneer krijgt een pand de status van een monument? Joshua Camera legt het uit.
Er zijn verschillende monument-statussen te verkrijgen, Rijksmonument, provinciaal monument, gemeentelijk monument, beschermd stads- of dorpsgezicht, en mobiel erfgoed. Een monument is een gebouw met een cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. Dit kan van toepassing zijn qua bouw van het pand, of waarvoor het in het verleden gebruikt is.
In de stad Groningen zijn er ruim 680 monumenten, variërend van rijksmonumenten tot een beschermd stadsgezicht. Vooral in de binnenstad zijn er velen te ontdekken. Wanneer je in het bezit bent van een monument zijn er andere regels en subsidie van op toepassing, dan bij een normaal woonhuis.
In de Visserstraat zijn bijvoorbeeld vele monumenten te vinden, zo zijn er 5 gasthuizen waaronder het Jacob- en Annagasthuis, 6 rijksmonumenten en 7 gemeentelijke monumenten. Een bekend monument in Groningen is de Stadsschouwburg, vanwege de uitbundige en eclectische bouwstijl wat typerend is voor de laatste kwart van de negentiende eeuw.
Voor het wijzigen of aanpassen van de voorgevel zijn speciale vergunningen nodig die bij gemeente aan te vragen zijn. Zelfs voor het schilderen van de voorgevel dient er een omgevingsvergunning voor aangevraagd te worden. Wanneer er plannen zijn voor het verduurzamen van het monument, is er een speciale Duurzame Monumenten-lening gekomen hiervoor. Dit kan helpen voor de grotere kosten bij het verduurzamen van een monument.