Rond de wereld: Skyscrapers
In Nederland is relatief laag gebouwd in vergelijking met China en Amerika. Het grootste gebouw in Nederland telt ‘maar’ 165 meter, de Maastoren in Rotterdam. Wat zijn de nieuwste wolkenkrabbers ter wereld? Vastgoedontwikkelaar Joshua Camera deelt graag zijn fascinatie hierover.
In het jaar 2019 werden er meer wolkenkrabbers dan ooit gebouwd. Over de gehele wereld werden er 26 wolkenkrabbers gerealiseerd. Je mag pas van een wolkenkrabber spreken wanneer het gebouw 300 meter hoog is, Nederland telt helaas alleen hoogbouw en geen wolkenkrabbers. De Zalmhaventoren zal medio 2022 opgeleverd worden, mits alles volgens verwachting gaat. Deze is dan met 215 meter het hoogste gebouw wat Nederland rijk zal zijn.
Opmerkelijke wolkenkrabbers
Over de wereld is er een nieuwe trend gestart met de bouw van wolkenkrabbers, de Skybridges. Een skybridge bestaat uit meerder wolkenkrabbers, maar dan met een verbinding tussen de torens in. Golden Eagle Tiandi, in Nanjing, telt 368,1 meter en verbindt 3 towers. Een unieke toevoeging is een daktuin op zowel het eerste level van de skybridge, als op de bridge zelf.
Een andere unieke wolkenkrabber is Altair, deze wolkenkrabber valt op door zijn unieke design en constructie. Een gedeelte van de constructie leunt namelijk, met een hoek van 13,8 graden. De constructie zelf heeft een drie dimensionaal frame om grote windsnelheden en mogelijke aardbevingen in de categorie 7 te trotseren. Het telt 406 luxeappartementen met 2 verdiepingen voor winkelgelegenheden.
Leeza SOHO, 207 meter hoog, is niet alleen opvallend qua constructie, maar ook het atrium is op z’n zachts bijzonder te noemen. Architecte ontwierp de wolkenkrabber voor haar dood in 2016. Met het ontwerp is zij erin geslaagd het grootste atrium te ontwerpen ter wereld. Het atrium is ruim 190 meter hoog en bevat op 4 verdiepingen een brug die de torens met elkaar verbinden binnenin. Daarnaast draait Leeza SOHO door verschillende technologieën maximaal op duurzame energie.
Houten wolkenkrabbers, de toekomst
Het bouwen van een wolkenkrabber is niet eenvoudig. Belangrijkste factoren zijn de bouwmaterialen uiteraard, daarbij moet er berekend worden wat de verhouding is tussen flexibiliteit en stevigheid. Een wolkenkrabber in een aardbevingsgebied moet flexibel genoeg om de bevingen te weerstaan, stevig genoeg om te blijven staan. Tegenwoordig wordt er ook gebouwd met een houten skelet, houden wolkenkrabbers genoemd. Hiermee zal de ecologische voetdruk verkleind worden en heeft het maar een kwart van het gewicht van een wolkenkrabber bestaande uit beton.