Tiny Houses – klein wonen
Het is al een tijd een trend, wonen in een tiny house. Maar wat houdt het fenomeen precies in en is het wel echt zo duurzaam? Vastgoedontwikkelaar Joshua Camera zocht deze nieuwe trend uit.
Voorwaarden van een tiny house
Voordat je een woning de stempel tiny house mag geven, moet het voldoen aan een paar voorwaarden:
- Het moet een klein, volwaardig vrijstaande woning zijn
- Vloeroppervlakte van maximaal 50 vierkante meter
- Permanente bewoning
- Een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk
Daarnaast zijn er 2 soorten tiny houses, een verplaatsbare en een niet-verplaatsbare. In beide vormen dient de bewoner zich in te schrijven in de Basis Registratie Personen (BRP).
Voor het bouwen van een tiny house dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. Deze aanvraag wordt getoetst aan het Bouwbesluit aan de hand van de tekeningen. De kosten voor het bouwen van een tiny house variëren van €25.000 tot €100.000. Dit is afhankelijk hoeveel jijzelf als bouwer kan doen, hoe duur de materialen zijn en hoe groot het oppervlakte natuurlijk is. Daarbij is het kopen van een tiny house ook zeker een mogelijkheid. Op tinyfindy.nl staan tiny houses te koop aangeboden.
Woonlasten
De woonlasten van een tiny house zijn erg afhankelijk van de constructie. Doordat het huis erg klein is en het vaak goed geïsoleerd wordt, blijven de huizen lang warm. Wat automatisch lage energiekosten met zich meebrengen. Nog andere mogelijkheden om te besparen op vaste lasten zijn:
- Composttoilet
- Het opvangen van regenwater en het zuiveren hiervan
- Energie opwekken via zonnepanelen, de overtollige energie opslaan in accu’s
Naast dat het allemaal heel voordelig lijkt en ecologisch verantwoord, zijn er ook ‘verborgen’ kosten die om de hoek komen kijken. Om een tiny house te plaatsen/te bouwen is er natuurlijk een stuk grond nodig. Bij enkele gemeenten kan je een stukje grond huren, dit kost enkele honderden euro’s per jaar, het verschilt per gemeente. Het huren van een stukje grond is handig wanneer je een tiny house op wielen hebt. Wanneer je een permanente tiny house hebt, dan is het kopen van een stuk grond een grote investering.
Al met al kan je veel besparen door in een tiny house te wonen. Echter kan je het ook zo duur mogelijk maken als je dat zelf wenst. Een tiny house kan je kopen, kant en klaar als een prefab woning, zelf bouwen of huren. Gaat een composttoilet net iets te ver voor je, dan kan je het ook laten aansluiten op het riool, dit is natuurlijk wel afhankelijk van de locatie waar je het tiny house neer gaat zetten.